Kız kulesi aşıkların aşklarını dile getirdiği, romantik evlenme tekliflerinin yapıldığı bir mekanın ötesinde tarihi, kültürel önemiyle de bambaşka bizler için. İstanbul’un silüetlerinden birini olan Kız Kulesi Roma İmparatorluğu döneminden kalma bir yapıdır.
Geçmişi 2500 yıl öncesine kadar uzanan kız kulesi, fener, radyo istasyonu gibi kullanımının yanı sıra salgın hastalık döneminde karantina kulesi olarak kullanılmıştır.

Kız Kulesi tarihçesi
Tarihi boyunca çok kez hasara uğramış, depremler görmüş olan kız kulesi tadilatlar geçirerek günümüze kadar gelmiştir. Kız kulesiyle ilgili ise efsanevi aşk hikayeleri de bulunmaktadır. Kuleye adını veren Leandros efsanesi ise başlıcaları arasında yer almaktadır.
Hero ve Leandros’un Aşkı: Eski zamanlarda tanrıça Afrodit adına Üsküdar’da
bir tapınak bulunurmuş. Hero adlı bir rahibe ise bu tapınakta görev yaparmış.
Hero’nun görevi, kuledeki kumrulara bakmakmış. Düzenli olarak her yıl ilkbaharda, tapınak çevresinde törenler yapılırmış. Aşkı bulamayanlar Afrodit’e mabedinde yakarırmış. Yine bu törenlerin bir tanesinde aşkı bulmak isteyen Hero, karşı
kıyıdan gelen Leandros ile karşılaşmış. Leandros her gece denizi yüzerek geçer ve
Kız Kulesi’nde Hero ile buluşur. Kule her gece bu genç âşıkların aşkına tanıklık
etmiştir. Rivayete göre Leandros fırtınalı bir günde kuleye doğru gelirken, kıskanç
bir rahip kule fenerlerini kapatmış. Leandros ise fırtınada ve karanlıkta yolunu kaybetmiş; boğaz sularında boğularak ölmüş. Lenadros’un acısına dayanamayan
Hero’da kendini Boğaz’ın sularına bırakmış. (1)
Günümüzde ise 2000’li yıllardan itibaren ziyaretçilere kapılarını açan, toplantı, iş yemeği gibi organizasyonlar yapılmaktadır.
Kız Kulesi Nerede?
İstanbul Boğazı’nda Salacak kıyısına yakın bir mesafede, kayalıklar üzerine yapılan bir kuledir. Tarihi çok eskilere uzanan Kız Kulesi İstanbul’un silüetlerinden biridir. Galata Kulesi ile efsaneleşen bir hikayeleri vardır Kız Kulesinin. Bir efsaneye göre iki kule birbirlerine aşık olduğu söylenmektedir ve aralarındaki boğaz sebebiyle bir araya gelmeleri imkansızdır. Şairlerin şiirlerine konu olan kulelerle ilgili de nice masallar, efsaneler anlatılmaktadır. (2)
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirinden bir kesit vererek bitirelim yazımızı.
İstanbul deyince aklıma kuleler gelir.
Ne zaman birinin resmini yapsam, öteki kıskanır.
Ama Kız Kulesinin aklı olsa Galata Kulesine varır.
Bir sürü çocukları olur”
Galata kulesi hakkında bilgi almak için ise https://www.gezenbiri.net/galata-kulesi/
Kız kulesine ziyaret vs. olabilecek güncel değişiklikleri ya da merak ettiğiniz detaylı bilgiyi resmi web sitesinde bulabilirsiniz. https://kizkulesi.gov.tr/
1.Özkul, K., & Oskay, S. Salgın Dönemlerinde Kız Kulesi’nin Karantina Hastanesi Olarak Kullanılması.2.Kızılırmak, İ., & Gümüş, E. (2020). Galata Kulesi ve Kız Kulesi’nin Söylence Turizmi Kapsamında İncelenmesi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3449-3464.