İstanbul’un simgelerinden biri olan Galata Kulesi dünyanın en eski kuleleri arasında yerini alırken, ihtişamıyla, güzelliğiyle de fotoğraflarımızda yer almaktadır. 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine dahil olan Galata kulesi nerede, nasıl gidilir? Birlikte bakalım mı?

Galata Kulesi Tarihi
Galata Kulesi birçok tarihi olaya tanıklık etmiş, İstanbul’un bilinen tarihi yapılarından biridir. 528 yılında Bizanslılar tarafından fener kulesi adıyla inşa ettirilmiştir. Ceneviz döneminde isminin ise “İsa Kulesi” olduğuna yönelik kanılar bulunmaktadır. (1)
Galata Kulesi Cenevizliler döneminde onarılmıştır. Tarihi boyunca afetlere, savaşlara, tahriplere uğrayan ve sonrasında onarılarak günümüze kadar sağlam bir şekilde gelen tarihi bir yapıdır.
Tabii ki Galata kulesi denilince akla gelen bir durum da şudur; Hazarfen Ahmet Çelebi’nin Avrupa’dan Anadolu yakasına uçması günümüzde de halen konuşulan bir olaydır. Bu uçuş Türk Havacılık tarihinde ilk uçuş olarak bilinmektedir.(2)
Galata Kulesi Giriş Ücreti
Tarihi, İstanbul’u seyir imkanı ile adeta görsel şölen sunan Galata Kulesi müzesine giriş ücretlidir. Müze haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir. Müzenin açılış ve kapanış saatleri duruma göre değişkenlik gösterebilir. Etkinlik, tadilat vs. Bu duruma maruz kalmamak için Galat kulesinin resmi internet sitesi üzerinden teyit ederek gidebilirsiniz. https://galatakulesi.gov.tr/
Giriş ücreti 9 Ağustos 2023 tarihi itibariyle 650 olarak güncellenmiştir. Galata kulesi müzesine girişte müzekart kullanabilirsiniz. 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandığı için müze kart ile indirimli bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Galata Kulesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Galata Kulesi Haliç’in kuzey yakasında ve Beyoğlu’nda yer almaktadır. Kuleye Karaköy ve İstiklal Caddesinden yürüyerek gitmek mümkün. Metrobüsle gidiyorsanız Cevizlibağ’da inerek Kabataş-Bağcılar tramvay hattına binebilirsiniz. Karaköy’de indiğinizde azıcık bir yürüme mesafesinde Galata Kulesine ulaşacaksınız.
Vapurla Üsküdar-Karaköy veya Kadıköy-Karaköy’e geçerek yine küçük bir yürüme mesafesinde Galata kulesindesiniz.
Ayasofya Camii hakkında da bilgi almak isteyenler için ise linkimiz; https://www.gezenbiri.net/ayasofya-camii/
1.Sağlam, H. S. (2020). Galata Kulesi’nin Ceneviz Dönemine yönelik bir yeniden değerlendirme. YILLIK: Annual of Istanbul Studies, 2, 53-80.2.Kızılırmak, İ., & Gümüş, E. (2020). Galata Kulesi ve Kız Kulesi’nin Söylence Turizmi Kapsamında İncelenmesi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3449-3464.