Ayasofya Camii

Ayasofya Camii uluslararası öneminin yanı sıra bizler için de sanatsal ve mimari anlamında dünyanın en değerli eserlerinden biri olarak yerini almaktadır. Ve dini unsurları da eklenince de bizler için önemi bambaşka.

Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olmasının yanı sıra aynı yere üç kez inşa edilmiştir. Ayasofya Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle birlikte camiye çevrilmiştir. (1)

ayasofya-camii

Ayasofya Camii Nerede?

Ayasofya Camii İstanbul Avrupa yakasında olup, Fatih’te yer almaktadır. Sultanahmet’in içerisinde bulunan bir yapı olup, tam adresi ise aşağıda yer almaktadır.

AdresSultan Ahmet, Ayasofya Meydanı, Fatih/İstanbul

Ayasofya Tarihi

Ayasofya bulunduğu yere 3 kez yapılmış ve ilk olarak 360 yılında açılmıştır. İkinci Ayasofya ise 415 yılında açılmıştır. Üçüncü Ayasofya ise 532 yılında yıkıma uğramasıyla l. Justinianus tarafından 5 yıl gibi kısa sürede yaptırılmıştır. 1453 yılında İstanbul’un fethiyle Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiştir.

1934 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilen ve 1 Şubat 1935’te ziyarete açılan müze 19 Kasım 1936’da tapuya ise “Ayasofya Kebir Camii Şerifi” adıyla kaydedilmiştir. (2)

24 Temmuz 2020’de ise Ayasofya Cami ibadete açılmış ve en çok ziyaret edilen yerlerden biri olarak tarihe geçmiştir. (3)

Ayasofya Camii Özellikleri Nedir?

Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğunda hükümdarların taç giydiği, başkentin en büyük kilisesi olup, katedral işlevi görmüştür. İlk inşa edildiği günden bu güne kadar birçok badireler atlatan ve günümüze kadar ayakta kalmış Ayasofya en büyük kilise olup, aynı yerde üç kez inşa edilmiştir.

Dünya mimarlık tarihi açısından en önemli eserlerden biri olan Ayasofya kubbe geçişi, taşıyıcı sistemleriyle de dikkat çekmektedir. Havaya asılı gibi duran ve binayı kaplayan kubbesi, rengarenk mermerler, mozaikleri ile dikkat çekmektedir.

Ayasofya ne demek? Ayasofya kelimesi “Aya” kutsal, aziz anlamlarına gelirken, “sofya” ise eski Yunancada bilgelik anlamına gelmektedir. Yani kutsal bilgelik anlamına gelmektedir.

Ayasofya’ya Nasıl Gidilir?

Ayasofya’ya birçok ulaşım yolu bulunmaktadır. Bulunduğunuz konumdan metrobüse, marmaray veya tramvaya yakınlığınız güzergahınızı belirleyecektir.

Ayasofya Camii’ne Marmaray’la nasıl gidilir? Marmaray’la Ayasofya’ya gitmek için Sirkeci durağında inerek kısa bir yürüyüşle Sultanahmet’e gidebilirsiniz. Avrupa yakası veya Anadolu yakasından Marmaray’ı kullanabilirsiniz.

Tramvay ile Ayasofya’ya nasıl gidilir? Tramvay ile Sultanahmet yönüne binerek Ayasofya’ya ulaşabilirsiniz. Metro ile ise Ayasofya’ya en yakın olan Yenikapı Metro olup, farklı metro hatlarıyla da buraya gelebilirsiniz. Buraya T1 tramvay hattını kullanarak Ayasofya Camii’ne gelebilirsiniz.

Otobüs ile; bulunduğunuz konuma göre Eminönü ve Aksaray’a gelen otobüsleri kullanabilirsiniz. Bu duraklardan birine geldikten sonra ise tramvayla kolayca Ayasofya’ya gidebilirsiniz.

Referanslar

1.ÇORUHLU, Y. E., DEMİR, O., & YILDIZ, O. (2016). Ayasofya Bilmecesi: Kilise, Cami, Müze, Hangisi?. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, (27), 17-32.

2.Erkin, A. K. A. N. (2020). Ayasofya Cami’nin Müzeye Çevrilmesi Üzerine Bir Araştırma. Türk Dünyası Araştırmaları, 125(247), 313-328.

3.Yusuf, A. C. A. R. (2020). Ayasofya-i Kebir Cami-i’nin İbadete Açılmasının Dünya Basınında Yansımaları ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi (Reflections of Opening Hagia Sophia Grand Mosque to Worship in World Press and Its Effect on Tourism Activities). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 8(4), 3396-3407.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir